Геохімічні особливості та вік кластогенних рутилів із алмазоносних конгломератів і пісковиків білокоровицької світи (північно-західна частина Українського щита)

С.М. Цимбал , Л.В. Шумлянський, Ю.С. Цимбал

Інститут геохімії, мінералогії та рудоутворення ім. М.П. Семененка НАН України03142, просп. акад. Палладіна, 34, Київ, УкраїнаE-mail: lshumlyanskyy@yahoo.com

Визначено вік і температуру кристалізації, а також досліджено геохімічні особливості рутилів із алмазоносних кон -гломератів і пісковиків палеопротерозойської Білокоровицької западини. Вік цих теригенних відкладів становить1800–1960 млн рр. За хімічним складом рутили можно розділити на дві генетичні групи: метапелітові та мета ма -фітові. За температурою кристалізації досліджені рутили також діляться на дві групи: 550–610 та 660–760 ºC. Рутилизі здогадно метамафітів еклогітового складу потрапляють виключно у першу температурну групу, а рутили ізметаультрабазитів – переважно у другу; рутили з метапелітів потрапляють в обидві групи. Вік рутилів варіює відпізньо архейського (2650 млн рр.) до палеопротерозойського (біля 1800 млн рр.), більшість із них має палео протеро -зойський вік (2250–2060 млн рр.).

Ключові слова: рутил, геохронологія, уламкові осадові породи, палеопротерозой, Український щит.

Download (PDF)

%d